Het Nederlandse zorglandschap heeft te maken met een flink groeiende zorgkloof. De vraag naar zorg en welzijn blijft stijgen, terwijl het beschikbare aanbod niet groeit. Dit is in Zoetermeer niet anders. Aan de ene kant zien we dat de kosten in de zorg en welzijn stijgen, met een mogelijk onbetaalbare zorg in de toekomst. We zien een verdubbeling in het aantal chronisch zieken door een ongezonde leefstijl. De vergrijzing speelt een grote rol, aangezien inwoners van Zoetermeer steeds ouder worden. Tegelijkertijd zijn er steeds minder mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers in het zorg- en welzijnsdomein.

Aan de andere kant zien we de doelen waar we naartoe werken, namelijk het verbeteren van de (ervaren) gezondheid van inwoners, het verbeteren van de kwaliteit van zorg en welzijn, het verbeteren van de werkbeleving van professionals en het verlagen van de kosten.

Tegen de achtergrond van de Zoetermeerse skyline maken we de sprong over deze kloof. We willen deze overbruggen aan de hand van de acht actielijnen die zichtbaar zijn in het midden van de plaat. De belangrijkste actielijnen waarop onze focus ligt zijn de acute zorg, de chronische zorg en preventie. De gezondheidsverkeerstoren helpt ons daarbij als verzamelpunt van alle data uit de regio. Zo krijgen we inzicht in het aantal bedden en het personeel dat op het moment beschikbaar is en kunnen we de effecten van onze projecten blijven monitoren. De actielijnen ICT & digitalisering, het multifunctioneel beddenhuis, burgerconsultatie en –participatie en anders financieren zijn ondersteunende actielijnen.

Het verschil maken we samen. Met gebundelde krachten, een duidelijke visie en gedeelde motivatie bouwen wij samen aan een duurzaam en toekomstbestendige zorg. Doe met ons mee!