In de wijk Meerzicht werken inwoners aan een gezonder leven en een fijnere omgeving. Donderdag 1 december presenteerden ze verschillende projecten en initiatieven waarmee ze de wijk fijner en gezonder willen maken. Het is het eindproduct van de vele sessies die de afgelopen maanden in de wijk hebben plaatsgevonden. En tegelijkertijd het begin van de projecten zelf. “Wie weet er beter wat goed is voor de wijk dan jullie zelf,” zei wethouder Ingeborg ter Laak. Het proces is een initiatief van de Preventiecoalitie in Zoetermeer, een samenwerking tussen de gemeente Zoetermeer, GGD Haaglanden, zorg- en welzijnsorganisaties en zorgverzekeraars CZ en Menzis.

Inwoners van Meerzicht in gesprek over een fijnere en gezondere wijk

Gezonder leven
Acht mensen die in de wijk wonen en werken volgenden de afgelopen maanden de training participatief actieonderzoek (PAO). “Inwoners, zorg- en hulpverleners en ondernemers sámen onderzoeken hoe ze de wijk Meerzicht fijner en gezonder kunnen maken,” vertelt PAO-trainer Madelon Eelderink van SevenSenses. “Dat doen we door samen na te denken over vragen als ‘Wat is gezondheid voor jou?’ en ‘Wat heb jij nodig om gezond te kunnen leven?’. De acht deelnemers die de training hebben gevolgd, hebben inwoners bij deze gesprekken begeleid.”

Zelf acties bedenken
In totaal hebben ze met meer dan 100 inwoners uit Meerzicht gesproken. “Op basis van deze gesprekken zagen we dat een aantal onderwerpen steeds terugkomen,” zegt Madelon. “Een fijne buurt, bijvoorbeeld of ‘lekker in je vel zitten’ en ‘kansen krijgen’. Rondom die onderwerpen hebben we gesprekken georganiseerd waarin inwoners met elkaar acties hebben bedacht die ze zelf willen en kunnen uitvoeren in de wijk. We zoeken verbinding met bestaande initiatieven en plannen om te kijken hoe we nog meer impact kunnen maken voor een gezondere wijk.”

Iedereen welkom
Marcha van Buurtwerk vertelt bijvoorbeeld over een lunchruimte die ze wil starten in een bestaand gebouw in de wijk. “Een mooie plek waar iedereen welkom is om samen te eten, vergaderen, boeken te ruilen of gewoon elkaar te ontmoeten.” Henny wil de flats in de Bossenbuurt verbinden. Ze woont zelf in een van de flats en wil de gebouwen aan elkaar verbinden door paden tussen de gebouwen te maken. “Routes met allerlei activiteiten,” zegt Henny. Wendy Moerman van Piëzo vertelt over hoe zij met inwoners heeft gesproken over gelijke kansen. “Dat begint bij de jeugd. Bijvoorbeeld in weten wat goede voeding is.” Piëzo en Buurtwerk verzorgen daarom kooklessen voor kinderen in Meerzicht. “In vier lessen leren kinderen koken met gezonde ingrediënten. Dat maakt het verschil voor later.”

Hard nodig
“Er zitten zoveel mooie ideeën en energie bij mensen in wijk,” sluit Lea Bouwmeester, kwartiermaker inwonerparticipatie, af. “En dat is goed, want we hebben elkaar heel hard nodig om langer gezond te blijven en niet ziek te worden.”

De Preventiecoalitie is onderdeel van het programma Zoetermeer 2025. Meer weten? Kijk op: https://www.zoetermeer2025.nl/preventie

Initiatieven festival in Kindcentrum De Entree