Sta jij open voor een nieuwe benadering van gezondheid, waarbij we ons richten op ‘Gezondheid en Gedrag’ en zelfs een stapje verder gaan naar ‘Mens en Maatschappij’?

Onderzoek toont aan dat een betekenisvol leven voor iedereen persoonlijk is, maar veel mensen streven ernaar om actief deel te nemen en zich energiek te voelen. Als we gezondheid bekijken vanuit dit perspectief, draait het vooral om Veerkracht. Veerkracht houdt in dat we ons inleven in de persoon (de mens) en het gedrag dat een positieve invloed heeft op iemands leven. Dit noemen we Positieve Gezondheid. Of je nu inwoner bent die zijn levenskwaliteit wil verbeteren of een zorgprofessional die betere ondersteuning wil bieden, ontdek samen met ons de kracht van Positieve Gezondheid. Doe je met ons mee?

📈🏃🏼‍♂️💪🏾 Ontdek samen met ons de kracht van Positieve Gezondheid 🩺👩🏼‍⚕️😁

Wat betekent dit voor Zoetermeer en jou?

Ontdek de positieve verandering als we niet meer kijken naar ziekte en zorg, maar naar gezondheid en gedrag. We nodigen alle inwoners, Zorg & Welzijn medewerkers en bedrijven in Zoetermeer uit om de handen ineen te slaan om samen een gezonde leefomgeving te creëren in de Zoetermeerse wijken door samenwerking en gemeenschapszin te bevorderen. Jouw ideeën, enthousiasme en ervaring zijn van onschatbare waarde om van Zoetermeer een nog betere plek te maken om te leven en te groeien. Samen maken we het verschil!

Nieuws

Terugblik ‘Dromen Vangen’ en Samen ZoeterMEER Gezond

De campagne Samen ZoeterMEER Gezond is begonnen! Deze naam werd tijdens de theatervoorstellingen bekend gemaakt. Tijdens de voorstellingen werd iedereen aan het denken gezet over wat gezondheid nu echt is en raakte men geïnspireerd door positieve gezondheid.

Theatervoorstellingen ‘Dromen Vangen’

Ontdek in februari onze inspirerende en verbindende theatervoorstelling ‘Dromen Vangen’, waar de visie en doelen van “Samen Gezond Zoetermeer” tot leven komen. Het is dé gelegenheid om elkaar te ontmoeten, inspiratie op te doen en te ontdekken hoe jij kunt bijdragen in jouw wijk.

Bedenk jij de nieuwe campagnenaam voor een “Samen Gezond Zoetermeer”?

Wil je meteen vanaf de start betrokken zijn bij onze Positieve Gezondheid campagne? Doe mee aan onze prijsvraag en bedenk een korte en krachtige naam waar al onze gezondheidsprogramma’s en activiteiten onder hangen. Laat je creativiteit stromen en zie de door jouw verzonnen naam terug op billboards door heel de stad. Daarnaast maak je kans op super gave prijzen! Samen bouwen we aan een gezonder en sterker Zoetermeer voor de toekomst. De prijsvraag is gesloten, inzenden is niet meer mogelijk. Binnenkort wordt de nieuwe naam bekend gemaakt!

Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid opent de deur naar oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Hoe zorgen we ervoor dat de zorg van hoge kwaliteit blijft? Wat kunnen we doen om de stijgende zorgkosten te beheersen? En hoe houden we onze wijken en werkplekken gezond? Positieve Gezondheid is een brede benadering die focust op veerkracht en eigen regie. Het draait niet langer om ziekten en beperkingen, maar om het vermogen om je aan te passen en de regie over je eigen leven te voeren. Het richt zich op veerkracht bij fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven. Met Positieve Gezondheid voeren we gesprekken die verrassende inzichten kunnen opleveren. Het kan blijken dat achter een gezondheidsklacht een heel ander probleem schuilgaat. Het is ook opvallend hoe goed mensen zelf vaak weten wat nodig is om hun gezondheid te verbeteren. Laten we samen ontdekken wat Positieve Gezondheid voor jou en Zoetermeer kan betekenen, zowel op werkvlak als persoonlijk.

Video Positieve Gezondheid

De 6 pijlers

Om het gesprek te voeren over positieve gezondheid ontwikkelde Machteld Huber een gesprekshulpmiddel, ook wel ‘het spinnenweb’ genoemd. Het spinnenweb heeft 6 pijlers:

Lichaamsfuncties

Ik voel me gezond en fit

Mentaal welbevinden

Ik voel me vrolijk

Zingeving

Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst

Kwaliteit van leven

Ik geniet van mijn leven

Dagelijks leven

Ik kan goed voor mezelf zorgen

Meedoen

Ik heb goed contact met andere mensen

Hoe ga je in gesprek over positieve gezondheid en wat betekent het voor de zorg voor de cliënt? Zorgmedewerkers kunnen als basis voor goede zorg samen met de cliënt en de familie bespreken welke dimensies belangrijk zijn en welke extra aandacht nodig hebben. Door aandacht voor die onderdelen, die voor de cliënt belangrijk zijn, kan de gezondheid en het welbevinden van deze persoon vergroot worden.