De regionale samenwerking voor een gezonde regio in Zoetermeer zoekt een bevlogen programmamanager preventie. Samen met betrokken organisaties, inwoners, (zorg)professionals en bestuurders geef jij vorm aan de actielijn preventie van het programma Zoetermeer 2025. Heb jij kennis van preventie én ervaring in het sociaal en/of medisch domein? En ben jij een echte bruggenbouwer die kan bewegen in een systeem in transitie? Dan zoeken wij jou!

Gezonde regio

Zoetermeerders leven minder gezond en bewegen minder dan andere Nederlanders. Iets meer dan de helft van de inwoners heeft overgewicht. Bovendien hebben Zoetermeerders meer chronische aandoeningen. De komende tien jaar stijgt het aantal inwoners met diabetes, dementie, stemmingsstoornissen, COPD en de gevolgen van een beroerte. Bovendien vergrijst de bevolking snel en gaat de vraag naar zorg en welzijn de komende jaren toenemen terwijl er niet meer personeel, mantelzorgers en financiële middelen komen. Om de continuïteit van zorg en welzijn voor inwoners van Zoetermeer ook in de toekomst te blijven waarborgen, hebben aanbieders van zorg en welzijn, de gemeente Zoetermeer en zorgverzekeraars CZ en Menzis de handen ineengeslagen. Een gezonde regio Zoetermeer is hun ambitie. Samen hebben zij hiervoor een ambitieuze visie opgesteld om zorg en welzijn in Zoetermeer op peil te houden.

Waarom bij ons?

Elke inwoner van Zoetermeer heeft recht op een zo gezond mogelijk leven. Daar zetten wij ons elke dag met hart en ziel voor in. Nuttig werk dus, waarin je echt iets kunt betekenen en meewerkt aan een beweging naar een gezonde regio in Zoetermeer. Preventie is binnen deze beweging en regionale samenwerking belangrijker dan ooit.

Zoetermeer 2025 & preventie

De actielijn Preventie is een van de 4 primaire actielijnen van Zoetermeer 2025. Voor de actielijn, waarin we als doel hebben om de gezondheid van de inwoners van Zoetermeer te verbeteren, is een subsidieaanvraag (preventiecoalitie) gehonoreerd. Binnen deze subsidieaanvraag werken we aan een ‘community-up aanpak’ waarin inwoners en professionals samen werken aan plannen en de uitvoering daarvan.

Daarnaast is de actielijn Preventie sterk verbonden met het sociale domein van de gemeente Zoetermeer waar collectieve preventie zeer belangrijk is.  

Je functie

Als programmamanager preventie werk je op strategisch, tactisch en operationeel niveau aan de actielijn preventie van de regionale samenwerking in het programma Zoetermeer 2025. Je geeft samen met de betrokken partners en inwoners in Zoetermeer uitwerking en invulling aan een integrale preventieaanpak die aansluit bij de leefwereld van de inwoner van Zoetermeer.

Op praktisch niveau houdt dit in dat je op gezette tijden met ‘de voeten in de modder’ staat en direct samenwerkt met inwoners en/of professionals die hard werken aan (het opschalen van) hun initiatieven op het gebied van preventie. Op tactisch en strategisch niveau werk je aan het mogelijk maken van de opschaling en uitbreiding van succesvolle preventieactiviteiten in Zoetermeer. Hiertoe ondersteun je partijen bij het opstellen van (maatschappelijke) business cases. Je werkt hierbij nauw samen met de gemeente en preventie-aanbieders, huisartsenpraktijken en welzijnsorganisaties.

Je hebt een sterk verbindende rol. Je brengt partijen bij elkaar en zorgt ervoor dat er vanuit een gemeenschappelijke taal en gemeenschappelijke visie wordt gewerkt. Je hebt een integrale blik op gezondheid en schakelt met inwoners, professionals, kwartiermakers, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en de gemeente. Met laatstgenoemde heb je onder andere intensief contact over het verbinden van de actielijn preventie met de preventie-agenda van de gemeente. Je trekt hierin samen op, vanuit ieders eigen rol, zodat de beweging krachtiger wordt.

Als programmamanager preventie ben je onderdeel van het programmabureau Zoetermeer 2025. Je werkt plezierig en informeel met collega’s van het programmabureau en met o.a. de gemeente en welzijnsorganisaties. Het programmabureau is de buitenboordmotor van de beweging naar een gezonde regio en heeft een initiërende, versnellende en ondersteunende rol in de initiatieven die de actielijnen en netwerken bedienen. Je rapporteert aan de programmadirecteur en regiegroep van Zoetermeer 2025.

Je profiel

Wij zijn op zoek naar een bevlogen, verbindende en energieke programmamanager preventie die voldoet aan onderstaande eigenschappen.

 • Je krijgt energie van de visie en ambities van Zoetermeer 2025 en Gezondheidsregio Zoetermeer;
 • Je hebt een afgeronde HBO/WO-opleiding en minimaal 3 tot 5 jaar ervaring als projectmanager in het sociaal domein en/of de zorg;
 • Je hebt ervaring met het leiden van (zeer) complexe projecten;
 • Je bent in staat om partijen te verbinden en te inspireren over de domeinen heen;
 • Je legt makkelijk contact en schakelt snel tussen verschillende perspectieven en niveaus (operationeel, tactisch, strategisch);
 • Je vindt de stem van de inwoner onmisbaar en weet hoe je hier invulling aan kunt geven;
 • Je denkt in kansen en oplossingen.

Een dag uit je werk profiel

Benieuwd hoe jouw werkdagen er bij Zoetermeer 2025 uit zien? De huidige programmamanager preventie geeft je graag een kijkje in de keuken:

Elke dag is anders en vaak ben ik aan het einde van de dag met totaal andere dingen bezig geweest dan ik me had voorgenomen. Deze ochtend heb ik een afspraak met professionals in zorg- en welzijn over positieve gezondheid, wat zijn hun ideeën over hoe we dit gedachtegoed kunnen concretiseren in Zoetermeer. Wat zijn de 3 belangrijkste zaken die we samen in gang kunnen zetten? ‘s Middags is er een presentatie van de GGD over de nieuwste cijfers uit de landelijke gezondheidsmonitor en hoe Zoetermeer het als gemeente doet. We zitten om tafel met de wethouder, beleidsmedewerkers van de GGD en de gemeente, een huisarts en directeur welzijn en bespreken de inzichten én de mogelijkheden om samen aan de slag te gaan. Tussendoor bereid ik de agenda van de kerngroep preventie voor en heb ik overleg met mijn collega-programmamanager van de actielijn chronische zorg. Onze thema’s raken elkaar en het is handig hierover geregeld af te stemmen.

Wat wij bieden

 • Een uitdagende en afwisselende functie;
 • Een informele werksfeer, met collega’s en korte lijnen binnen het programmabureau;
 • Afhankelijk van opleidingsniveau en ervaring salariëring volgens salarisschaal 12 (maximaal € 6.918,00 bruto per maand) o.b.v. een 100% aanstelling (38 uur per week) volgens de CAO-huisartsenzorg. Het betreft een aanstelling voor 24-30 uur per week;
 • Mogelijkheid tot (gedeeltelijk) thuiswerken;
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een reiskostenvergoeding op basis van declaratie, mogelijkheid gebruik zakelijke mobiele telefoon, een eindejaarsuitkering van 8,33% en vakantiegeld van 8%;
 • Een dienstverband van in eerste instantie één jaar, die bij goed functioneren en ongewijzigde omstandigheden wordt omgezet in een dienstverband voor onbepaalde tijd;
 • Je bouwt een goed pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Enthousiast? Reageer dan snel!

Heb je interesse, dan maken wij graag wederzijds kennis! We ontvangen je sollicitatie (CV en motivatiebrief) het liefst via werkenbij@eerstelijnszorgzoetermeer.nl, uiterlijk 4 mei. Op 16 mei vinden de eerste gesprekken plaats. Graag bellen we een referent om je beter te leren kennen. Meer informatie over Zoetermeer 2025 vind je op de website www.zoetermeer2025.nl. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Bregje Thomassen, programmadirecteur bij Zoetermeer2025 via b.thomassen@gezondheidsregiozoetermeer.nl of 06-24862070.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Wij aanvaarden geen ongevraagde hulp van bureaus voor vacatures. Toegestuurde CV’s (in welke vorm dan ook) door bemiddelingsbureaus worden gezien als eigendom van de Vereniging Gezondheidsregio Zoetermeer waarvoor op geen enkele wijze een vergoeding verschuldigd is.