Gezonde regio

Zoetermeerders leven minder gezond en bewegen minder dan andere Nederlanders. Iets meer dan de helft van de inwoners heeft overgewicht. Bovendien hebben Zoetermeerders meer chronische aandoeningen. De bevolking vergrijst snel en o.a. daardoor neemt de vraag naar zorg en welzijn toe terwijl er niet meer personeel, mantelzorgers en financiële middelen komen. Om de continuïteit van zorg en welzijn voor inwoners van Zoetermeer ook in de toekomst te blijven waarborgen is de regionale samenwerking Gezondheidsregio Zoetermeer opgericht. Partijen hebben samen een ambitieuze visie opgesteld om de kloof tussen vraag en aanbod binnen zorg en welzijn te dichten.

Waarom bij ons?

Elke inwoner van Zoetermeer heeft recht op een zo gezond mogelijk leven. Daar zetten wij ons elke dag met hart en ziel voor in. Nuttig werk dus, waarin je echt iets kunt betekenen en meewerkt aan een beweging naar een gezonde regio in Zoetermeer. Preventie is binnen deze beweging en regionale samenwerking belangrijker dan ooit.

Zoetermeer 2025 & preventie

De actielijn Preventie is één van de 4 inhoudelijke actielijnen van Zoetermeer 2025. Voor deze actielijn, waarin we als doel hebben om de gezondheid van de inwoners van Zoetermeer te verbeteren, werken we intensief samen met de gemeente en het sociaal domein. Binnen de actielijn geven we tevens uitvoering aan de preventiecoalitie (een gehonoreerde subsidie vanuit het ministerie van VWS).

Je functie

Als programmamanager preventie werk je op strategisch, tactisch en operationeel niveau aan de actielijn preventie van de regionale samenwerking in het programma Zoetermeer 2025. Je geeft samen met de betrokken partners en inwoners in Zoetermeer invulling en uitwerking aan een integrale preventieaanpak die aansluit bij de leefwereld van de inwoner van Zoetermeer. Dat houdt onder meer in het samen duiden van gezondheidsinformatie en de te maken keuzes, het verkennen van mogelijkheden om samen projecten op te zetten, het enthousiasmeren en aanjagen van betrokkenen om de projecten uit te voeren en sparringpartner zijn van de kerngroep preventie, waaronder de portefeuillehouder van de actielijn Preventie.

Je hebt een sterk verbindende rol. Je brengt partijen bij elkaar en zorgt ervoor dat er vanuit een gemeenschappelijke taal en gemeenschappelijke visie wordt gewerkt. Deze verbinding kun je (grotendeels) zelf vormgeven binnen de huidige thema’s (positieve gezondheid, gezonde wijken en verbinding medisch-sociaal) die vastgesteld zijn. Op praktisch niveau sta je op gezette tijden met ‘de voeten in de modder’ als je met inwoners en/of professionals hard werkt aan (het opschalen van) hun initiatieven op het gebied van preventie. Op tactisch en strategisch niveau werk je aan het mogelijk maken van deze opschaling en de uitbreiding van succesvolle preventieactiviteiten in Zoetermeer. Hiertoe ondersteun je vooral om te komen tot maatschappelijke business cases.

Als programmamanager preventie ben je onderdeel van het programmabureau Zoetermeer 2025. Je directe collega’s zijn van het programmabureau en voor de actielijn werk je nauw samen met de gemeente en preventie-aanbieders, huisartsenpraktijken en welzijnsorganisaties. Het programmabureau is de buitenboordmotor van de beweging (een zogenoemd transmuraal netwerk) naar een gezonde regio en heeft een initiërende, versnellende en ondersteunende rol in de initiatieven. Je rapporteert aan de programmadirecteur en regiegroep van Zoetermeer 2025.

Je profiel

Wij zijn op zoek naar een bevlogen, verbindende en energieke programmamanager preventie die voldoet aan onderstaande eigenschappen.

 • Je krijgt energie van de visie en ambities van Zoetermeer 2025 en Gezondheidsregio Zoetermeer.
 • Je hebt een afgeronde hbo/wo-opleiding en minimaal 3 tot 5 jaar ervaring als projectmanager in het sociaal domein en/of de zorg.
 • Je hebt ervaring met het leiden van (zeer) complexe projecten.
 • Je kunt ideeën omzetten in haalbare doelen.
 • Je bent in staat om partijen te verbinden en te inspireren over de domeinen heen.
 • Je legt makkelijk contact en schakelt snel tussen verschillende perspectieven en niveaus (operationeel, tactisch, strategisch).
 • Je denkt in kansen en oplossingen.

Een dag uit je werk

Benieuwd hoe jouw werkdagen er bij Zoetermeer 2025 uit zien? De huidige programmamanager preventie geeft je graag een kijkje in de keuken:

Elke dag is anders en vaak ben ik aan het einde van de dag met totaal andere dingen bezig geweest dan ik me had voorgenomen. Deze ochtend heb ik een afspraak met professionals in zorg- en welzijn over positieve gezondheid, wat zijn hun ideeën over hoe we dit gedachtegoed kunnen concretiseren in Zoetermeer? Wat zijn de 3 belangrijkste zaken die we samen in gang kunnen zetten? ‘s Middags is er een presentatie van de GGD over de nieuwste cijfers uit de landelijke gezondheidsmonitor en hoe Zoetermeer het als gemeente doet. We zitten om tafel met de wethouder, beleidsmedewerkers van de GGD en de gemeente, een huisarts en directeur welzijn en bespreken de inzichten én de mogelijkheden om samen aan de slag te gaan.
Tussendoor bereid ik de agenda van de kerngroep preventie voor en heb ik overleg met mijn collega-programmamanager van de actielijn chronische zorg. Onze thema’s raken elkaar en het is handig hierover geregeld af te stemmen.

Wat wij bieden

 • Een uitdagende en afwisselende functie.
 • Een informele werksfeer, met collega’s en korte lijnen binnen het programmabureau.
 • Afhankelijk van opleidingsniveau en ervaring salariëring volgens salarisschaal 12 (maximaal € 6.918,00 bruto per maand) o.b.v. een 100% aanstelling (38 uur per week) volgens de CAO-huisartsenzorg. Het betreft een aanstelling voor 24-30 uur per week.
 • Mogelijkheid tot (gedeeltelijk) thuiswerken.
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een reiskostenvergoeding op basis van declaratie, mogelijkheid gebruik zakelijke mobiele telefoon, een eindejaarsuitkering van 8,33% en vakantiegeld van 8%.
 • Een dienstverband van in eerste instantie één jaar, die bij goed functioneren en ongewijzigde omstandigheden wordt omgezet in een dienstverband voor onbepaalde tijd.
 • Je bouwt een goed pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Enthousiast? Reageer dan snel!

Heb je interesse, dan maken wij graag wederzijds kennis! We ontvangen je sollicitatie (cv en motivatiebrief) het liefst via werkenbij@eerstelijnszorgzoetermeer.nl, uiterlijk 29 september. De gesprekken zullen plaatsvinden in week 41. Graag bellen we een referent om je beter te leren kennen. Meer informatie over Zoetermeer 2025 vind je op de website www.zoetermeer2025.nl. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Bregje Thomassen, programmadirecteur bij Zoetermeer2025 via b.thomassen@gezondheidsregiozoetermeer.nl of 06-24862070.

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Wij aanvaarden geen ongevraagde hulp van bureaus voor vacatures. Toegestuurde cv’s (in welke vorm dan ook) door bemiddelingsbureaus worden gezien als eigendom van de Vereniging Gezondheidsregio Zoetermeer waarvoor op geen enkele wijze een vergoeding verschuldigd is.