Een gezonde leefstijl is van alle tijden. Ook vroeger wilden mensen graag gezond, vitaal en succesvol oud worden. Sterker nog, wat we nu belangrijk vinden bij gezond ouder worden, was ook al belangrijk in de geneeskunde vóór 1800. Pas vanaf de negentiende eeuw, met de komst van het ziekenhuis, laboratoria en röntgenapparatuur, ging de nadruk in de geneeskunde meer op ziekte en genezing liggen dan op bewegen, gezonde voeding en ontspanning voor een goede gezondheid. De laatste jaren draait het weer om: er is in de gezondheidszorg veel meer oog voor preventie, want voorkomen is beter dan genezen.

Vrijdag 8 april organiseerde Vierstroom Ledenservice het ‘Vierstroom Gezond Leven Festival’ in museumpark Archeon. Vitaal blijven was het centrale thema van deze dag. Een dag gevuld met leuke workshops, muziek en heel veel informatie over een gezonde levensstijl en de gezondheidszorg.

Kans op dementie met 30% verkleinen

De stand van We Zijn Zelf Het Medicijn kon hier natuurlijk niet ontbreken en werd deze dag goed bezocht. Op tafel lagen stellingen klaar over de werking van de hersenen, voeding, beweging en nieuwsgierig blijven. Annemieke Tas, preventie verpleegkundige bij Plicare, ging met bezoekers in gesprek over deze stellingen. “De bezoekers konden zelf kiezen welke stelling hen het meeste aansprak. Dat leidde vaak naar persoonlijke verhalen. Veel mensen maken dementie in de directe omgeving mee. Dat geeft zorgen om hier later zelf ook mee te maken te krijgen en de omgeving mee te belasten. Een aantal bezoekers werd zelfs emotioneel tijdens ons gesprek.”

Dat geeft aan hoe dit onderwerp leeft en diepe indrukken achterlaat bij betrokkenen. Annemieke: “Daarin konden we echt van betekenis zijn, want de grootste groep bezoekers aan onze stand wist niet dat je zelf door middel van een gezondere leefstijl de kans op dementie met 30% kan verlagen. Dat maakt ons werk zo belangrijk,” zegt Annemieke trots. “Voorlichting geven over de relatie tussen een gezonde levensstijl en het verkleinen van de kans op dementie, is nog steeds hard nodig. He was een geslaagde dag met zinvolle gesprekken en veel inzichten voor de bezoekers tijdens een mooi evenement.”