Anders Kijken, Anders Doen in Zoetermeer
Woensdag 23 maart 2022 namen ruim 120 professionals uit de zorg en welzijn uit Zoetermeer deel aan een online werkconferentie over preventie en chronische zorg. Met als thema ‘anders kijken, anders doen’ deelden deelnemers ervaringen en inspiratie voor een gezonde regio in Zoetermeer. Zonder uitzondering delen zij één passie: het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de inwoners van Zoetermeer. De bijeenkomst werd georganiseerd door Zoetermeer 2025.
Bijeenkomst terugkijken
Anders Kijken, Anders Samenwerken
“Hoe laten we het bad leeglopen, terwijl de kraan aan staat?” Liesbeth van Rossum vertelt over hoe we samen, over de grenzen van organisaties heen, overgewicht kunnen aanpakken. En dat is hard nodig, want maar liefst 52% van de volwassen Zoetermeerders heeft overgewicht. “Juist de verbinding tussen het sociaal en medisch domein, een netwerkaanpak, is hard nodig in het gezonder maken van mensen.”
Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog Erasmus MC
Het andere gesprek in de praktijk
“Het is belangrijk om te kijken waar iemands motivatie zit en daar te beginnen,” vertelt Karolien van den Brekel, huisarts in Leidsche Rijn (Utrecht). Positieve gezondheid loopt als leidraad door haar loopbaan en haar leven. Met haar praktijkervaringen weet ze wat er nodig is om, ook in Zoetermeer, de beweging van Zorg en Ziekte naar Gezond en Gedrag te maken. “Laten we gezondheid in de wijk stimuleren en mensen vragen wat ze nodig hebben om het andere gesprek te voeren.”
Karolien van den Brekel, huisarts
Vraaggesprek Liesbeth en Karolien
Internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum en huisarts Karolien van den Brekel spreken met programmadirecteur Heleen van Nispen over de netwerkgerichte aanpak om overgewicht te voorkomen en verminderen. “Het maakt niet uit waar je begint, als je maar begint. Sluit aan bij de intrinsieke motivatie van mensen zodat er energie vrijkomt om stappen te zetten. ”
Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog Erasmus MC
Karolien van den Brekel, huisarts
Connected Care Center Isala Zwolle
In deze video kan je de presentatie van Jan Gerard Maring terug zien. Het Connected Care Center in Zwolle is opgericht om de ontwikkeling en groei te stimuleren van ziekenhuiszorg waarbij de patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft te komen maar thuis in zijn vertrouwde omgeving kan blijven. Voorbeelden zijn telemonitoring, online consult en controlegesprekken, ook in combinatie met huisbezoeken door een gespecialiseerd verpleegkundige. Bij connected care wordt vaak gebruik gemaakt van speciale meetapparatuur, ook wel point of care toepassingen genaamd, die via internet verbonden zijn met het ziekenhuis en daar kunnen worden uitgelezen door zorgverleners.
Jan Gerard Maring, directeur Connected Care Center
Nieuw en resultaatgericht welzijn
Preventie door nieuw en resultaatgericht welzijn. Mirjam van Bijnen, directeur Stichting Piëzo, en Milou van Loenen, sociaal cultureel werker, vertellen over de Piëzo Methodiek: hoe zij mensen stapsgewijs verder helpen in hun ontwikkeling.
Mirjam van Bijnen, directeur Piëzo (inZet)
Participatief actieonderzoek in Veendam
In deze video vertelt ambulanceverpleegkundige Wout Peters hoe je van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag komt via mens en maatschappij. In Veendam (GR) heeft Wout met behulp van participatief actieonderzoek de beweging in gang gezet naar het andere gesprek. Zowel zorgprofessionals als burgers zijn in co-creatie bij deze beweging betrokken. “Hoe kunnen we gezond gedrag bevorderen bij 130.000 individuelen en levensverhalen in Zoetermeer?” “Maak het klein en start in de wijk.”
Wout Peters, Healthy Ageing Professional bij IkiBuntu
Kansen en uitdagingen in Zoetermeer
Programmadirecteur Heleen van Nispen gaat in gesprek met basisschooldirecteur Anna Vreugenhil, wijkregisseur van Meerzicht Marianne van Reek, huisarts Marco Ephraïm, directeur welzijnsorganisatie Piëzo (inZet) Mirjam van Bijnen, directeur Connected Care Center (Isala) Jan Gerard Maring en ambulanceverpleegkundige en healthy ageing professional Wout Peters. Zij spreken met elkaar over een gezonde wijk, positieve gezondheid en hoe we dat in verbinding met elkaar doen. “Dan krijgen mensen inzicht, overzicht en uitzicht.”
Inzichten en acties voor morgen
Deelnemers delen de inzichten die ze vandaag hebben opgedaan en wat zij morgen anders gaan doen. “Meer de verbinding met elkaar zoeken en de motivatie van mensen gebruiken om aan te sluiten bij waar hun energie zit, waarmee zij willen beginnen als het gaat om een gezonder leven”. “Wat een inspirerende dag. Heel bijzonder dat zoveel mensen uit zoveel verschillende organisaties bij elkaar zijn vandaag.”
Inspiratie
- Kennis over positieve gezondheid is essentieel voor dokters van de toekomst: podcast met Karolien van den Brekel
- Positieve gezondheid bestaat uit 6 dimensies waaronder zingeving: podcast met Machteld Huber
- De Piëzo Methodiek
- Powerful Ageing. Innovatieve interventie voor ouderen door een radicaal andere visie op (fysieke) zelfredzaamheid, preventieve gezondheidszorg, en zelfverwerkelijking
- Video over hoe gebruik je het Leefstijlroer en het Spinnenweb voor een gesprek over gezondheid en leefstijl? (Vereniging Arts en Leefstijl)
- Nieuw concept van gezondheid (ZonMw): video over de WHO-definitie en start Positieve Gezondheid
- Het Leefstijlgesprek (Institute for Positive Health)
- Het Bolk-model voor positieve gezondheid en leefomgeving
- Praktijkhandreiking ‘Werken met Positieve Gezondheid: lessen uit Limburg’ met een korte video en samenvatting: https://www.iph.nl/kennisbank/praktijkhandreiking-werken-met-positieve-gezondheid-lessen-uit-limburg/en https://www.iph.nl/leren-van-limburg/
- Een link om het spinnenweb positieve gezondheid te downloaden (verschillende versies): https://www.iph.nl/meedoen/gratis-downloaden/
- Het handboek Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk: iph.nl/handboek
- Mijn Positieve Gezondheid – hoe werkt het?
- Community-up. De derde weg voor oplossingen in het sociaal domein
- Video over Participatief Actieonderzoek in Den Haag
- Jong Senioren Zoetermeer, een initiatief van Plicare, Centrum voor Innovatief Vakmanschap, de Haagse Hogeschool en de jong senioren zelf.
- De community in Zoetermeer tegen eenzaamheid
- Zoetermeer voor elkaar, een netwerk van vrijwilligersorganisaties
- Artsen met grenzen npo 1
- www.partnerschapovergewicht.nl
- Als wij de minister van volksgezondheid waren
- Podcast: Jan Kremer: “Passende zorg gaat ook over maatschappelijke opgaven“
-
TED Talk van dr. Jeffrey Brenner over ‘hotspotting’ in de gezondheidszorg in Amerika. Een klein percentage van patiënten draagt de meeste kosten Dr. Brenner legt uit hoe gezondheidszorg beter kan werken voor zowel patiënten, belastingbetalers als zorgverleners.
-
Dokter Hotspot. Dr. Jeffrey Brenner is een arts die volgens sommigen het model heeft om een van Amerika’s hardnekkigste problemen op te lossen: het verlagen van de kosten van de gezondheidszorg. Hij bracht ‘hot spots’ in kaart van dure patiënten in een verarmde stad en ontwikkelde een programma dat zich richt op unieke zorg, inclusief huisbezoeken, en verlaagt daarmee kosten én ziekenhuisbezoeken.
- Webinar over het Connected Care Center met Jan Gerard Maring, over de connected care initiatieven van Isala en de lessons learned.
- Connected Care Center. De website van het Connected Care Center van Isala.
- Partnerschap Overgewicht
- https://gezondengelukkigdenhaag.nl/
- Podcast: duw jezelf naar een gezonde leefstijl
- De leefstijlbehandeling Keer Diabetes2 om: keerdiabetesom.nl